Täti, 1898
A I 753
Ateneum

Täti, 1898

Täti

Hugo Simbergin täti Alexandra Simberg piti talossaan tyttöjen valmistavaa koulua. Myös Hugo ja kaksoisveli Paul saivat häneltä alkeisopetusta lukemisessa, kirjoittamisessa ja laskemisessa. Myöhemmin Alexandra-tädillä oli tärkeä rooli Simbergin taiteilijan uralla, kun veljenpoika opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Ateneumissa. Opinnot sujuivat aluksi kiitettävästi ja Hugo viihtyi, mutta pian kotiväki alkoi saada huolestuttavia viestejä.

”Opiskeluni Ateneumissa ei suju niin kuin tahtoisin. On kuin allani olisi jäätä, joka ei kanna eikä murru. Ja sitten on monia virtapaikkoja, jossa jäätä ei ole lainkaan. Mutta odotan suotuisaa säätä ja valmistelen hyviä kulkuvälineitä, ja kun minulla on nämä molemmat, sitten annan mennä. Siihen asti ratkaisuna on vain ahkeruus, – kärsivällisyys. Minä rakastan taidetta ja toivon paljon ja unelmoin yhtä paljon, ja haluan mennä eteenpäin!!”

Hugo Simbergin kirje kotiin 26.2.1895. Hugo Simbergin arkisto, Kansallisgalleria.

”En tiedä, mikä kumma minua vaivaa ja kaihertaa… Yhä enemmän minulle on alkanut selvitä, etten osaa mitään.”

 – Hugo Simbergin kirje äidilleen Ebba Mathilda Simbergille 13.3.1895. Hugo Simbergin arkisto, Kansallisgalleria.

Äiti ja isä lohduttivat ja kannustivat, mutta kaukonäköisin oli Alexandra-täti, joka lähetti kirjeen ja sen mukana lehtileikkeen, jossa kerrottiin uudesta taidesuuntauksesta, symbolismista.

”Rakas Hugo… jotta et menettäisi aikaa ja tuhlaisi kykyjäsi vanhanaikaisiin taideopintoihin, kiiruhdan lähettämään sinulle nämä uudet vihjeet ja toivon, että olet siitä minulle valtavan kiitollinen.”

Alexandra Simbergin kirje Hugo Simbergille 30.3.1894. Hugo Simbergin arkisto, Kansallisgalleria.

Alexandra-tädin neuvot kantoivat rikasta hedelmää Hugo Simbergin taiteessa. Symbolismin innoittamat fantasia-aiheet tulivat muodostamaan hänen tuotantonsa tunnistettavimman ytimen. Taidekriitikot eivät niitä kuitenkaan aikanaan arvostaneet. Sitä vastoin vuoden 1898 Taiteilijoiden syysnäyttely Ateneumissa merkitsi Hugo Simbergille läpimurtoa. Maalaus Täti, jossa Simberg kuvasi realistisesti, uurrettakaan unohtamatta Alexandra Simbergin, sai kriitikoiden varauksettoman kiitoksen.

hs00121

Hugo Simberg ja Alexandra Simberg.